Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Αποκαταστήστε την αλήθεια..

Nα επαναρθώσει για την ανακριβή και προσβλητική μετάδοση της είδησης
Που αφορά πρώην αστυνομικό του Αγίου όρους
Που τους καταγγέλει, μέσω ένορκης κατάθεσης
Που προσκόμισε στην προανακριτική επιτροπή της βουλής
Ότι με πλαστά πιστοποιητικά εμφάνισαν δύο ηλικιωμένους μοναχούς ως νεκρούς
Για να τα χρησιμοποιήσουν στο φάκελο των διεκδικήσεων της Μονής
Καλούν τον τηλεοπτικό σταθμό της κρατικής τηλεόρασης (ΝΕΤ) 
Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΚΛΗΣΗ

1) Του Γέροντος Εφραίμ, Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, κατά κόσμον Βασιλείου Κουτσού, εγκαταβιώνοντος στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, και

2) Πατρός Αρσενίου, Μοναχού της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, κατά κόσμον Αντώνιος Φίλος, εγκαταβιώνοντος στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

ΠΡΟΣ


Την ανώνυμο εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής (Μεσογείων 432) νομίμως εκπροσωπουμένη.

***********************************

Τα μεσάνυκτα της 12ης προς 13η Οκτωβρίου 2010, στο δελτίο ειδήσεων των 00:00 του τηλεοπτικού σταθμού ΝΕΤ παρουσιάστηκε – μεταδόθηκε η ακόλουθη επί λέξει, είδηση:

« Πρώην αστυνομικός του Αγίου Όρους καταγγέλλει με ένορκη κατάθεση που προσκόμισε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ότι οι μοναχοί Αρσένιος και Εφραίμ με πλαστά πιστοποιητικά εμφάνιζαν νεκρούς μοναχούς οι οποίοι απεβίωσαν δέκα χρόνια αργότερα. Τα μέλη της επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, αφού διασταυρώσουν την καταγγελία θα αποστείλουν το φάκελο στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Ταυτοχρόνως με την μετάδοση της είδησης εμφανιζόταν στην οθόνη δυσανάγνωστο το έγγραφο της επικαλούμενης ένορκης κατάθεσης υπό τον υπότιτλο « Πλαστά πιστοποιητικά από Αρσένιο και Εφραίμ καταγγέλλει πρώην αστυνομικός του Αγίου Όρους».

Η ανωτέρω «είδηση» ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, οι αποδιδόμενες δε αιτιάσεις, σύμφωνα με την ολότελα ψευδή «καταγγελία», είναι συκοφαντικές και προσβλητικές.

Περαιτέρω θα πρέπει να επισημανθεί και είναι απορίας άξιο, ότι η «είδηση» μεταδόθηκε από ένα κρατικό κανάλι κατά παράβαση του νόμου και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αφού προηγουμένως δεν διασταυρώθηκε από τους προς τούτο κατά νόμο, υπεύθυνους, πριν από την μετάδοσή της.

Η ανωτέρω υποχρέωση υπαγορεύεται από το «καθήκον της αληθείας», σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται από τον δημοσιογράφο ή άλλο συντελεστή της εκπομπής ο προηγούμενος από την εκπομπή έλεγχος αληθείας των πληροφοριών και ειδήσεων, ώστε το περιεχόμενό τους να συμπίπτει με την πραγματικότητα. Το γεγονός της παραβάσεως εκ μέρους των συντελεστών της άνω εκπομπής σας (Δελτίου Ειδήσεων) της εν λόγω υποχρεώσεως είναι αυταπόδεικτο από αυτή την μετάδοση της ίδιας της είδησης που μεταδόθηκε. Συγκεκριμένα η παρουσιάστρια του Δελτίου, αναφερόμενη στην προκαταρτική επιτροπή είπε επί λέξει : «....Τα μέλη της επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, αφού διασταυρώσουν την καταγγελία θα αποστείλουν το φάκελο στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι όταν η ίδια η προκαταρτική επιτροπή, που είναι ανακριτικό όργανο, διασταυρώνει την καταγγελία πριν αυτή σταλεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ποιο είναι το μέγεθος της αντίστοιχης υποχρέωσης εκ μέρους του μεταδίδοντος την είδηση δημοσιογράφου και κάθε άλλου κατά νόμο υποχρέου για την διασταύρωση της αλήθειας.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι λόγω του έντεχνα μεθοδευμένου, αρνητικού κλίματος που επικρατεί σε βάρος μας, η ενέργειά σας να προβείτε στη μετάδοση της εν λόγω είδησης, χωρίς προηγούμενη και στοιχειώδη διασταύρωση της αλήθειας, απετέλεσε την αφορμή της αναπαραγωγής αυτής από πολλά – δήθεν - ενημερωτικού χαρακτήρα ιστολόγια αλλά και εφημερίδες, κατά τον ίδιο αντιδεοντολογικό και μη νόμιμο τρόπο.

Επειδή η προβληθείσα από τον σταθμό σας κατά το μεσονύκτιο δελτίο ειδήσεων της 12ης προς 13η Οκτωβρίου 2010 «είδηση» που αφορά στο πρόσωπό μας είναι όλως ψευδής, αναληθής και συκοφαντική, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις τηρούμενες στο αρχείο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των τεθνεώτων αδελφών μας, σύμφωνα με τις οποίες ο Μοναχός Ραφαήλ απεβίωσε την 26η Απριλίου 1997 ο δε Μοναχός Στέφανος την 15η Αυγούστου 1999.

Επειδή έχετε προβεί στην μετάδοση αυτής της «είδησης» χωρίς προγενέστερα να διασταυρώσετε την αλήθεια αυτής, όπως επιβάλλεται από τις συναλλακτικές υποχρεώσεις που διέπουν τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Για τους λόγους αυτούς

και με την ρητή επιφύλαξη σ’ ὀτι αφορά την άσκηση εκ μέρους μας παντός νομίμου δικαιώματος για την αποκατάσταση της τιμής και υπολήψεώς μας

Σας καλούμε όπως

1) Προβείτε στην άμεση άρση της ανωτέρω προσβολής και στην αποκατάσταση της αληθείας με την μετάδοση ολόκληρου του περιεχομένου της παρούσης εξωδίκου δηλώσεώς μας κατά τρόπο ανάλογο με αυτό της μεταδόσεως της ανακριβούς ειδήσεως.

2) Μας χορηγήσετε αντίγραφο (σε DVD) του σχετικού αποσπάσματος του ως άνω δελτίου ειδήσεων του σταθμού σας, το οποίο να αποστείλετε στην διεύθυνση του υπογράφοντος το παρόν πληρεξουσίου δικηγόρου μας.

3) Μας χορηγήσετε και αποστείλετε στην αυτή ως άνω διεύθυνση αντίγραφο της ένορκης κατάθεσης του πρώην αστυνομικού του Αγίου Όρους στην οποία αναφερθήκατε στο ως άνω δελτίο ειδήσεων, προκειμένου να προβούμε στα νόμιμα.

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2010.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδεια αναδημοσίευσης:

Κάθε Αναδημοσίευση επιτρέπεται υπό τον όρο ότι θα γίνεται αναφορά προέλευσης του ληφθέντος περιεχομένου από τον παρόντα Ιστοτόπο με παραπομπή (link).