Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Το Μέγα θαύμα του Αγίου Φωτός

«Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός, και δοξάσα­τε Χριστόν, τον Αναστάντα εκ νεκρών». Το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης συντελείται κάθε χρόνο το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και σηματοδοτείται με την αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων. Από εκεί με ειδικές πτήσεις έρχεται στην Αθήνα και «φωτίζει» σταδιακά όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδας, κάθε πόλη και μικρό χωριό, για να δώσει δύναμη, χαρά, αγαλλίαση, ελπίδα μα και συγκίνηση στις ψυχές των πιστών χριστιανών.

Η αφή του Αγίου Φωτός την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου αποτελεί, αναμφιβόλως, ένα θαυμαστό γεγονός. Και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που εμφανίζεται στον Πανάγιο Τάφο, τις ανεξήγητες ιδιότητες της φλόγας, που για τα πρώτα λεπτά δεν προκαλεί καύση, αλλά και από τις συγκλονιστικές αντιδράσεις των ανθρώπων που παρίστανται στο Ναό της Αναστάσεως.

Στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινάει η τελετή του Αγίου Φωτός με τη Λιτανεία, μπροστά στους προσκυνητές και στους επισήμους, Ορθόδοξους και ετερόδοξους ιερείς, πρέσβεις κρατών, αλλά και Ισραηλινούς αστυνομικούς. Ο Σκευοφύλακας φέρνει την ακοίμητο κανδήλα, η οποία σήμερα έχει σβηστεί, για να την ανάψουν αργότερα με το Άγιο Φως. Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης, συνοδευόμενος από αρχιερείς, ιερείς, διακόνους και τον Αρμένιο Πατριάρχη, μπαίνει στο Ναό της Αναστάσεως και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση και τα προνόμια, οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Κοπτών, των Αράβων κλπ. περνούν και ασπάζονται το χέρι του Ορθόδοξου Πατριάρχη, για να έχουν δικαίωμα να λάβουν το Άγιο Φως. Κατόπιν γίνεται Λιτανεία τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο ψάλλοντας το «Φως Ιλαρόν».

Ο πολιτικός διοικητής των Ιεροσολύμων και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν τον Πατριάρχη, ο οποίος βγάζει τα αρχιερατικά άμφιά του και μένει με το στιχάριο. Αφού διαπιστωθεί ότι ο Πατριάρχης δεν έχει μαζί του κάποιο μέσο μετάδοσης φωτιάς, αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και μπαίνει μέσα ο Πατριάρχης με τους σβηστούς πυρσούς (δέσμες 33 κεριών), συνοδευόμενος από τον Αρμένιο, ο οποίος τον παρακολουθεί και μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο.

Σε ολόκληρο τον Ιερό Ναό δεν υπάρχει ούτε ένα κερί, ούτε ένα καντήλι αναμμένο. Οι πιστοί περιμένουν την αφή του Αγίου Φωτός. Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης προσεύχεται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, διαβάζοντας τις ειδικές ευχές και παρακαλώντας τον Θεό. Τότε ανάβει η ακοίμητος κανδήλα, τα καντήλια στον Πανάγιο Τάφο και τα κεριά που κρατάει ο Πατριάρχης. Πολλές μαρτυρίες προσκυνητών κάνουν λόγο για γαλαζόλευκες αστραπές, που διασχίζουν τον Ιερό Ναό και, καθώς περνούν ανάμεσα στους πιστούς, ανάβουν τις λαμπάδες κάποιων αλλά και κάποια καντήλια στο Ναό, σε μεγάλη απόσταση από τον Πανάγιο Τάφο. Αυτές οι γαλαζόλευκες αστραπές έχουν διάφορα σχήματα, άλλες φορές έχουν σφαιρικό σχήμα, άλλες σχήμα δίσκου, άλλες μοιάζουν με φλόγες, και δεν είναι ίδιες κάθε χρονιά.

Ο Πατριάρχης βγαίνει από το Κουβούκλιο και δίνει το Άγιο Φως στον Αρμένιο και στους άλλους εκπροσώπους δογμάτων και στους πιστούς. Σύμφωνα με τα προνόμια, μετά τον Αρμένιο μπορεί να πάρει το Άγιο Φως και ο Λατίνος Πατριάρχης, ο οποίος απουσιάζει από την τελετή και παίρνει το Άγιο Φως της προηγούμενης χρονιάς από την ακοίμητο κανδήλα λίγες μέρες νωρίτερα.

Το Άγιο Φως φθάνει στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» Σε ειδική τελετή υποδοχής, στην οποία μπορούν να παρευρίσκονται όλοι όσοι το επιθυμούν, θα του αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους, και στη συνέχεια με πτήσεις της AEGEAN και της OLYMPIC AIR αεροσκάφη C-130 και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφερθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδεια αναδημοσίευσης:

Κάθε Αναδημοσίευση επιτρέπεται υπό τον όρο ότι θα γίνεται αναφορά προέλευσης του ληφθέντος περιεχομένου από τον παρόντα Ιστοτόπο με παραπομπή (link).