Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Η οικογένεια σήμερα

Η συζήτηση για την οικογένεια δεν μπορεί παρά να αρχίζει από τη συζυγία, τη σχέση που αποτελεί την αρχή, τη συνέχεια και το τέλος της. Η συζυγία, στην καλύτερη εκδοχή, είναι η δια βίου ένωση και συμπόρευση στη ζωή δύο ανθρώπων, μιας γυναίκας και ενός άνδρα, με μια βαθύτατη ψυχοσωματική και διαπροσωπική σχέση που έχει σκοπό να ολοκληρωθούν και οι δύο ως πρόσωπα και να δημιουργήσουν οικογένεια. Η σταθερή αυτή ένωση και η ζέστη σχέση μεταξύ των συζύγων, δημιουργούν συγχρόνως και το ανθρώπινο ψυχικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο γεννιέται και αναπτύσσεται η νέα ύπαρξη και ζωή. Κάθε άνθρωπος γεννιέται μέσα σε μια συζυγία και όταν μεγαλώσει, αν δεν επιλέξει την αγαμία για ιερό σκοπό, αναζητεί την ευτυχία του, σταθερή και αδιατάρακτη, σε μια ολοκληρωμένη συζυγική σχέση.  Από την ποιότητα της συζυγίας εξαρτάται κατά κύριο λόγο η ευτυχία του, είτε είναι μέλος της συζυγικής σχέσης, είτε παιδί που γεννήθηκε απ’ αυτή.
Αλλά όλοι γνωρίζουμε τι είναι η συζυγία από την προσωπική εμπειρία που έχουμε γι’ αυτή. Και η κάθε συζυγία είναι μοναδική, με τα χαρίσματά της και τις αδυναμίες της, στοιχεία διαφορετικά σε κάθε περίπτωση. Είναι μοναδική από τα πρόσωπα που τη συγκροτούν, από την ιστορία τους, την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα τους, την ωριμότητα και την καλλιέργειά  τους. Είναι ξεχωριστή στο βαθμό που οι σύζυγοι έχουν ταιριάξει τις ζωές τους, από τον τρόπο που βιώνουν καθημερινά τη σχέση τους και συνύπαρξή τους, από το πώς χειρίζονται τα μικρά και μεγάλα θέματα της οικογενειακής ανάπτυξης και λειτουργίας, από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα στις σχέσεις τους, τα δυσάρεστα ή και τα τραγικά που κάποτε μπορεί να έλθουν στην πορεία.
Να γιατί χαρακτηρίζω τη συζυγία ως μία δημιουργική σχέση και πορεία και μια γοητευτική περιπέτεια ζωής. Μια διαδρομή δηλαδή και εξέλιξη που αρχίζει πολύ πριν από τον γάμο και συνεχίζεται μετά από αυτόν, με στιγμές ευτυχίας και δημιουργίας, αλλά και απροσδόκητες αλλαγές και γεγονότα που συχνά προκαλούν ένταση, ταλαιπωρία, έγνοιες και κινδύνους για ό,τι πολύτιμο ο καθένας έχει επενδύσει στην απόφασή του να δημιουργήσει οικογένεια. Προσθέτω τη λέξη γοητευτική για να περιγράψω τη συζυγία και ως μια ιδιαίτερη δύναμη ομορφιάς, ακτινοβολίας και έλξης, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να ασκεί γοητεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής, μια γοητεία που μπορεί να αναδύεται και διατηρείται, ακόμη και στην πιο μεγάλη περιπέτεια.
Η συζυγία ως γοητευτική περιπέτεια, αντέχει στο χρόνο και την καθημερινότητα, γίνεται ακένωτη πηγή ικανοποίησης και δημιουργίας, αποτρέπει την οδύνη και τις συνέπειες της σύγκρουσης ή της διάλυσης, γίνεται για μικρούς και μεγάλους, για γονείς και παιδιά ασάλευτο θεμέλιο ύπαρξης και ζωής.
Η επιτυχία ή η αποτυχία να συγκροτηθεί μια συζυγική κοινότητα που να ανταποκρίνεται στο όραμα και τις προσδοκίες των ανθρώπων, των νέων ανθρώπων, είναι υπόθεση όλων. Κάθε θετική επομένως προσπάθεια της επιστήμης και των θεσμών προς την κατεύθυνση στήριξης, ενίσχυσης και ανανέωσης αυτής της σχέσης, συνιστά πολύτιμη προσφορά στη σημερινή οικογένεια.
Αλλά η ευθύνη ανήκει πιο πολύ στα πρόσωπα που αποφασίζουν τον γάμο, σε αυτούς που είναι προσωπική τους εμπειρία και η γοητεία και η περιπέτεια της συζυγίας.

Αλέξανδρου Κακαβούλη, καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης

Πηγή: http://www.enromiosini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδεια αναδημοσίευσης:

Κάθε Αναδημοσίευση επιτρέπεται υπό τον όρο ότι θα γίνεται αναφορά προέλευσης του ληφθέντος περιεχομένου από τον παρόντα Ιστοτόπο με παραπομπή (link).