Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Η χρησιμότητα της εξομολόγησης στη ζωή μας

Την εξομολόγηση όλοι τη χρειαζόμαστε και περισσότερο οι φαινομενικά αναμάρτητοι, οι δήθεν άγιοι Παπάδες, οι δήθεν άγιοι Δεσποτάδες ακόμα και οι δήθεν αγιότεροι Πατριαρχάδες.
Οι άνθρωποι που από μικροί συνηθίζουν να εξομολογούνται είναι σε πλεονεκτική ψυχολογική θέση σε σχέση με κείνους που δεν ακολούθησαν παιδιόθεν την ευλογημένη και ψυχοσωτήρια πρακτική της.
Όχι ότι αυτοί που έμαθαν τη διαδικασία καταλαβαίνουν και επακριβώς τη χρησιμότητά της.
Ωστόσο, το γεγονός ότι τηρούν το τυπικό της έστω και χωρίς ιδιαίτερη επίγνωση για τα οφέλη που απορρέουν τους βοηθάει ακριβώς όπως
βοηθείται ο καθένας αν ασκείται συχνά με οποιοδήποτε τρόπο και ας μην έχει ιδέα ποιά σημεία του σώματός του ευεργετούνται εκ της ασκήσεως ιδιαίτερα.
Όσοι συντηρούν ζωντανή σχέση με την Εκκλησία γνωρίζουν το τυπικό της εξομολογήσεως πώς ξετυλίγεται.
Κάποιοι ασχετότεροι, φέρνουν αντίρρηση και πολύ εύκολα λένε :
 Δεν είναι ανάγκη να πω ότι με βαραίνει σε έναν ΤΡΑΓΟΠΑΠΑ εννοώντας έναν άθλιο και φανερά αμαρτωλό Ορθόδοξο ιερέα.
Θα τα ψιθυρίσω σε μια εικόνα, θα τα βγάλω σ’ ένα φίλο, σ’ ένα ψυχίατρο που διαθέτει και επιστημονική κατάρτιση μεγαλύτερη και είναι το ίδιο!!!!
Λοιπόν αυτός είναι πολύ μακριά νυχτωμένος.
ΔΕΝ είναι το ίδιο!
Πώς το αποδεικνύεις αυτό; θα με ρωτήσετε κουλτουριάρικα.
Το αποδεικνύω από την αίσθηση της ψυχής, μετά την ολοκλήρωση του Μυστηρίου οπότε υπάρχει ένα Φως μέσα μας, μια γεύση πνευματικής χαράς, που είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη υπήρξε η επίγνωση και η ταπείνωση με την οποία η ψυχή μας εξαγόρευσε τους λογισμούς και τα πεπραγμένα της.
Επίσης το αποδεικνύω (στον εαυτό μου κυρίως, με ενδιαφέρει να το αποδείξω) και από την παρατήρηση ότι μετά την εξομολόγηση νιώθω ως και ο κάθε τιμίως αγωνιζόμενος πιστός να λιγοστεύουν στην καρδιά μου, οι εξουσίες των διαφόρων παθών που την ταλανίζουν.
Αναφορά στην ευλογία της εξομολόγησης με ευχάριστη έκπληξή μου συνάντησα και στο βιβλίο:
«Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος συνεχίζεται» του Ψυχίατρου Σκοτ Πεκ,.
Σε κάποια σελίδα του καταγράφεται μια συγκινητική ιστορία για τη μυστική ευλογία και απελευθέρωση που απορρέει από τη συγκεκριμένη πρακτική.
Αυτό ομολογώ ότι από Αμερικάνο φημισμένο ψυχοθεραπευτή σπουδασμένο στο Χάρβαρντ δεν το περίμενα να το διαβάσω! Όμως, εδώ θέλω να επισημάνω ότι:
Είναι άλλο η άφεση των αμαρτιών που τη συνείδησή μας βαραίνουν και που με την εξαγόρευση σε ιερέα εντεταλμένο προς τούτο απαλείφονται και άλλο η πνευματική καθοδήγηση ανάλυση των παθών και των αιτιών τους που χρειάζεται δια βίου να κάνουμε, κάθε τόσο με τη βοήθεια πνευματικού οδηγού Ορθόδοξου, ο οποίος μπορεί και να μην συμπίπτει υποχρεωτικά με το πρόσωπο του εξομολόγου ιερέα μπορεί να είναι και απλός μοναχός.
Είναι ένας μεγάλος κόπος να ψάξεις και να βρεις τον πνευματικό οδηγό που θα μπορέσει πρώτα και κύρια υπομονετικά να σε α κ ο ύ σ ε ι μετά να κ α τ α λ ά β ε ι το βάσανό σου και μετά με τις φωτισμένες από την πατερική εμπειρία και σοφία συμβουλές και τους χειρισμούς, να σε ο δ η γ ή σ ε ι πραγματικά και όχι αφηρημένα και κατά φαντασίαν με τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος σε περαιτέρω συνειδητοποίηση ωριμότητα και απελευθέρωση από τα ψυχοκτόνα πάθη.
Λοιπόν δεν θα κουραστώ να το διατυπώνω σε όλους τους τόνους:
Η εξομολόγηση είτε το καταλαβαίνουμε με την επιστημονική λογική μας είτε όχι είναι κάτι πάνω και από απαραίτητο στη ζωή μας.
Ανήκει στις Εντολές που πρέπει οπωσδήποτε να τηρήσουμε αν θέλουμε να προχωρήσει το πρόγραμμα της ζωής μας σωστά και να εισέλθουμε στη Χαρά της Ουράνιας Βασιλείας που περιμένει όσους με σοφία εγκεντρίστηκαν στο Σώμα του Χριστού ενόσω ζούσαν ακόμη στο φθαρτό τούτο κόσμο.
Χωρίς την Εξομολόγηση σε Ορθόδοξο ιερέα και χωρίς συνεχή Θεία Μετάληψη δεν ολοκληρώνεται η σωτηρία μας με βάση το αψευδές στόμα του Κυρίου μας με βάση την εμπειρία Πάντων των Αγίων.
Αν δεν έχουμε το θάρρος να πάμε σε ένα γνωστό Παπά ας πάμε σε έναν άγνωστο.
Πίσω από τον κάθε Ορθόδοξο ιερέα αοράτως παρευρίσκεται ο Χριστός, ο Αθάνατος, ο Αιώνιος, Αγαπημένος που παίρνει της αμαρτίες μας δια της Μετανοίας και της Εξαγορεύσεως και μας Λυτρώνει!
Ότι και να σου αναπτύσσει κάποιος ως θεωρία μονάχα αν ζήσεις την εμπειρία θα εισέλθεις στο κλίμα της μεγάλης Χαράς της ευλογημένης.



Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδεια αναδημοσίευσης:

Κάθε Αναδημοσίευση επιτρέπεται υπό τον όρο ότι θα γίνεται αναφορά προέλευσης του ληφθέντος περιεχομένου από τον παρόντα Ιστοτόπο με παραπομπή (link).